Geyik Dağları ve Çevresinin Paleovejetasyonu-Paleoiklim Rekonstrüksiyonu

Güngör G., Caner H. , Bayrakdar C. (Danışman (Yürütücü Gerçek Kişi Olan Projede))

• Proje Grubu: Sosyal Bilimler
  • Projenin Yürütüldüğü Birim: Edebiyat Fakültesi
  • Başlangıç Tarihi: Ekim 2024
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2025

Palinolojik çalışmalar için önemli veri kaynağı olan bu göller çevrelerine göre bir çanak içerisinde yer almaları, kapalı bir sistem olmaları ve polen birikimine uygun koşullar sağlamaları sebebiyle önemlidir. Özellikle yüksek dağlık sahalarda yer alan göller yerel ve bölgesel çevresel değişikliklerin izlerini iyi korurlar. Bu bağlamda Geyik Dağları’nda bulunan Eğri Göl, Kuvaterner döneminde yoğun buzullaşma yaşayan ve günümüzde de güncel buzul bulunan dağlar arasında yer aldığı için çalışma alanı olarak seçilmiştir. Eğri Göl’den alınacak sediman karotlarına fosil polen, XRF (X-Ray Fluorescence) ve 14 C tarihlendirme analizleri yapılarak paleoiklimsel ve paleoçevresel koşullar kronolojik olarak değerlendirilecektir. Polen kaynak alanın ölçülebilir sınıflandırmasına dayalı yeni bir bitki örtüsü rekonstrüksiyonu modeli olarak sunulan REVEALS model hem göreceli polen üretkenlik değerlerini hem de polenlerin düşme ve birikme modellerini içerme avantajına sahip olup ilk defa Türkiye’de bir buzul gölünde çalıştırılacaktır. Bu hedeflere ulaşmak için ilk olarak “Geyik Dağları’ndaki Buzul Göllerinde Fosil Polen Çalışmaları ile Holosen İklim Değişikliğinin ve Değişkenliğinin Analizi” adlı doktora tezi İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Birimi tarafından desteklenmiştir. Alınacak karota uygulanacak XRF analizi, fosil polen analizine dayalı REVEALS model uygulanması ile bölgenin paleovejetasyon ve paleoiklim koşulları kronolojik olarak sunulacaktır. Ancak kronoloji oluşturmak için 14 C tarihlendirme analizine bütçe yoktur. Bu nedenle 1002 Hızlı Destek Programına 14 C tarihlendirmesinin yapılabilmesi için tamamlayıcı bir proje olarak sunulmuştur.