FERMENTASYON İLE POLİFENOL BİYOYARARLANIMI ARTTIRILMIŞ NİTELİKLİ KAHVE ÇEKİRDEĞİ ELDESİ


Gerçek Y. (Yürütücü)

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Proje Grubu: Fen ve Mühendislik
  • Projenin Yürütüldüğü Birim: Fen Fakültesi
  • Başlangıç Tarihi: Ocak 2025
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2026

Özet

Kuruluşumuzun temel amacı, düşük tat profili ve niteliğe sahip yeşil kahve çekirdeklerini işleyerek, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerine dönüştürmek ve böylece ürünün katma değerini artırmaktır. Hüüpüreçte, dönüşümün hem maliyet etkinliği hem de tüketici açısından en yüksek düzeyde keyif sunması için kapsamlı bir Ar-Ge çalışması yürütülecektir. Ar-Ge, önerilen projenin temelini oluşturmaktadır. Ürünlerimiz, işlenmiş ve niteliği artırılmış yeşil kahve çekirdekleri ile kavrulmuş, tüketime hazır kahve çekirdeklerinden oluşacaktır. Bu çekirdekler, B2B kanallarla (private label üretim, kahve dükkanları gibi) son tüketiciye ulaşacaktır. Fermantasyon yöntemiyle biyoyararlanımı artırılmış ve istenilen tat profiline uygun kahve çekirdekleri elde edilecek, ardından doğru kavurma ve öğütme işlemleriyle süreç tamamlanacaktır.Düşük kaliteli kahve çekirdekleri 4-5 USD aralığında satılırken, kahvecilerin kullandığı çekirdekler 14-20 USD arasında satılmaktadır. Hüüp, 5 USD maliyetli düşük nitelikteki kahve çekirdeğini 4 USD işlem maliyeti ile 14-20 USD arasında satılabilecek bir ürüne dönüştürerek önemli bir rekabet avantajı sağlar. Hüüp ekibinin biyoteknoloji ve Ar-Ge konusundaki uzmanlığı, İstanbul Üniversitesi ve TUGİP'teki olanaklarla desteklenirken, ekibin ürün ticarileştirme ve ölçeklendirme konusundaki deneyimi rekabet gücümüzü artırmaktadır.Gelecekte, Türk kahvesi ve espresso gibi farklı ürün tipleriyle dikey, kakao ve çay gibi fermente ürünlerle yatay büyüme hedeflenmektedir.