Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Kullanılan Farklı Mikroalg Türlerinin Antibakteriyel Özelliklerinin Araştırılması


Eryalçın K. (Yürütücü), Altuğ G. , Çiftçi türetken P.

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Proje Grubu: Fen ve Mühendislik
  • Projenin Yürütüldüğü Birim: Su Bilimleri Fakültesi
  • Başlangıç Tarihi: Ekim 2024
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2025

Özet

Su ürünleri yetiştiriciliğinde mikroalgler yaygın olarak balık larvası üretim tanklarında ve canlı yemlerin beslenmesinde kullanılmaktadır. Özellikle deniz balığı yetiştiriciliği yapan kuluçkahanelerde mikroalgler larva tanklarına doğrudan eklenerek, tank içerisindeki patojen bakteriler üzerinde olumlu etkileri ile balıkların larval dönemdeki yaşam oranını arttırmaktadırlar. Bu çalışmada, 4 farklı deniz (Pavlova lutheri, Diacronema vlkanium, Rhinomonas reticulata ve Tisochrysis lutea) ve 3 farklı tatlısu mikroalg (Chlorella vulgaris, Euglena gracilis ve Chlamydomonas reinhardtii) türünün antibakteriyel etkilerinin araştırılması planlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, mikroalgler türleri ile Vibrio alginolyticus, Vibrio vulnificus, Aeromonas vernoii, Aeromonas hydrophila, Aeromonas salmonicida, Pseudomonas aeruginosa ile Shewanella putrefaciens patojen türleri, disk difüzyon testine tabi tutulacaktır. İnkübasyon sonrasında disk çevresinde oluşan alan ölçülerek antibakteriyel etki düzeyi belirlenecektir. Deney sonucunda, mikroalg kültürlerinin patojen bakterileri engelleme yüzdeleri ve minimum inhibisyon konsantrasyonu (MİK) değeri taramaları hesaplanacaktır. Elde edilen bulgular ile deniz balığı kuluçkahanelerinde yaygın olarak kullanılan Nannochloropsis genusuna ait mikroalg türleri dışında denenen bu mikroalg türlerinin antibakteriyel özellikleri tespit edilecektir. Bu çalışma ile su ürünleri sektörünün, özellikle larval dönemdeki üretim başarısını etkileme potansiyeline sahip bilgi sağlanmış olacaktır.