COCONET - Towards COast to COast NETworks of marine protected areas ( from the shore to the high and deep sea), coupled with sea-based wind energy potential


Öztürk B. (Yürütücü), Topaloğlu B. , Amaha ozturk A. , Tonay M. , Keskin A. , Topçu eryalçın N.

  • Proje Türü: 7. Çerçeve Programı Projesi
  • Proje Grubu: Fen ve Mühendislik
  • Projenin Yürütüldüğü Birim: Su Bilimleri Fakültesi
  • Başlangıç Tarihi: Ocak 2012
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2016

Özet

Çevre politikaları, biyolojik çeşitlilik açısından değerli habitatları korumanın yanı sıra daha temiz yollarla enerji üretmeye odaklanmaktadır. Deniz Koruma Alanı (MPA) ağlarının kurulması ve Açık Deniz Rüzgar Çiftliklerinin (OWF) kurulması bu hedeflere ulaşmanın önemli yollarıdır. Deniz biyoçeşitliliğinin korunması ve yönetimi, MPA'ların biyoçeşitlilik açısından önemli alanlara yerleştirilmesine odaklanmıştır. Bu, MPA'lar içinde başarılı olmuş, ancak sınırlarının ötesinde çok az etki yaratmıştır. Birçok menzil ülkesi ile sınırı olan yüksek nüfuslu Akdeniz ve Karadeniz'de, geniş kapsamlı MPA'ların ilan edilmesi şu anda olası değildir, bu da korumanın etkisini sınırlamaktadır. MPA ağlarının kurulması bu engelin üstesinden gelebilir, ancak etkili olabilmeleri için bu ağların sağlam bilimsel bilgiye dayanması ve düzgün bir şekilde yönetilmesi gerekir (sadece "kağıttan parklar" değil). Bu arada OWF, rüzgarın enerji üretimi için uygun olduğu yerlere yerleştirilmeli, ancak biyoçeşitlilik ve ekosistem işleyişi veya insan faaliyetleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olmamalıdır. Projenin iki ana teması olacaktır:
1- Akdeniz ve Karadeniz'deki mevcut veya potansiyel MPA'ların muhtemel ağlarının belirlenmesi, yerel bir perspektiften (tek bir MPA merkezli) bölgesel düzeye (MPA'lar ağı) ve son olarak havza ölçeğine (ağlar ağı) geçilmesi. MPA'lar arasındaki fiziksel ve biyolojik bağlantıların belirlenmesi, biyoçeşitlilik dağılımının modellerini ve süreçlerini aydınlatacaktır. Koruma alanları arasında etkili değişimlerin (biyolojik ve hidrolojik) sürdürülmesine dayalı olarak koruma şemalarının iyileştirilmesine yönelik tedbirler önerilecektir. Mevcut koruma alanlarının ulusal kıyı odağı hem açık deniz hem de derin deniz habitatlarını kapsayacak şekilde genişletilecek, mevcut mevzuat incelenerek ağlara dahil edilecek ve sınır ötesi koruma alanlarının kurulmasına yönelik yasal çözümler bulunacaktır.
2 - Hem Akdeniz hem de Karadeniz için zenginleştirilmiş bir rüzgar atlası oluşturarak DKA'ların nerelerde kurulabileceğini araştırmak. OWF konumları çok hassas habitatlardan kaçınacaktır, ancak insan faaliyetlerine fazla müdahale etmeden MPA'lar aracılığıyla atlama taşı olarak hareket etme olasılıkları değerlendirilecektir.
Projenin ekolojik ve teknolojik kısımlarını tamamlamak, MPA ve OWF ağlarını tasarlamak, yönetmek ve izlemek için kılavuzlar sağlamak amacıyla hem MPA hem de OWF gelişimi için sürdürülebilir yaklaşımlar geliştirmek üzere ekosistem hizmetleri değerleme yöntemlerini kullanan sosyoekonomik çalışmalar da yapılacaktır. İki pilot proje (biri Akdeniz'de diğeri Karadeniz'de), projenin ihtiyaçları ışığında halihazırda bildiklerimizde ortaya çıkan özellikleri bulmak için önceki bilgilere dayanan teorik yaklaşımların varsayımlarını sahada test edecektir. Proje birçok ülkeyi kapsamakta ve çevrenin korunmasına yönelik çok ihtiyaç duyulan bütüncül bir yaklaşım elde etmek amacıyla çok çeşitli konulardaki araştırmacıları içermektedir. Proje, paydaşlar ve genel olarak kamuoyu ile güçlü iletişimle birlikte yoğun kolektif faaliyetler yoluyla Akdeniz ve Karadeniz bilim topluluklarının bütünleşmesine yardımcı olacaktır. Sonuç olarak proje, gelecekte de birlikte çalışacak ve uzmanlıklarını kendi ülkelerine ve Avrupa Birliği'ne sunacak mükemmel araştırmacılardan (çapraz gübreleme ve daha fazla kapasite geliştirme ile) oluşan kalıcı bir ağ oluşturacaktır.